Sudjelovanje Laboratorija za prostornu inteligenciju VHZK na međunarodnom skupu UN-a u Honolulu-u, Hawaii

Laboratorij za prostornu inteligenciju VHZK je razvio koncept satelitskog određivanja položaja (GNSS Positioning, Navigation, and Timing, PNT) zasnovan na poznavanju neposredne okoline satelitskog navigacijskog prijamnika i usklađivanju s potrebama kvalitete određivanja položaja usluga i sustava koji primjenjuju GNSS.

 

Istraživanje i razvijeni koncept su predstavljeni u pozvanom izlaganju na međunarodnom znanstvenom skupu u organizaciji Radne skupine za identifikaciju, detekciju i prevladavanje interefrencija (IMD) Međunarodnog odbora za satelitsku navigaciju UN-a, u okviru međunarodne konferencije američkog Instituta za navigaciju (ION) Pacific PNT, održanog u Honolulu-u, Hawaii u razdoblju 15. – 18. travnja 2024.

 

Naslovni prof. dr. sc. Renato Filjar, zaposlenik VHZK i voditelj Laboratorija za prostornu inteligenciju VHZK, je predstavio razvijeni (AA)2 PNT koncept u pozvanom izlaganju pod naslovom Ambient-Aware PNT, na daljinu, zajedno s još 6 govornika, uglavnom predstavnika nacionalnih agencija i ministarstava Vlade SAD. (AA)2 PNT koncept je razvijen u okviru aktivnosti internih znanstvenih projekata Laboratorija za prostornu inteligenciju VHZK: Izračun prostorne nesigurnosti te Analiza kvalitete određivanja položaja Multi-GNSS sustavima na području sjeverne Hrvatske u povezanosti s lokalnim ionosferskim uvjetima.

 

Rad je objavljen u zborniku sa skupa, u elektroničkom obliku, na mrežnim stranicama UN-a, s otvorenim pristupom (poveznica je navedena niže).

 

Citat dokumenta (prezentacija):

 

Filjar, R. (2024). Ambient-Aware PNT. UN ICG Workshop on GNSS Interference Detection and Mitigation. Hilton Waikiki Beach, Honolulu HI. Available at: https://www.unoosa.org/documents/pdf/icg/IDM/IDM11/IDM11_2024_06.pdf

 

Zbornik radova (na mrežnim stranicama UN-a): https://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/icg/working-groups/s/idm11.html

Slika 1 Brod Queen Mary, svjetska atrakcija, usidren u luci Long Beach-a, pretvoren je u luksuzni hotel

Objavio: Ivica Zubić
Datum objave: 20.05.2024.
Oznake:
Preporuči:

Linkovi

&