OBJAVLJEN ZNANSTVENI RAD UZ SUDJELOVANJE VELEUČILIŠTA HRVATSKO ZAGORJE KRAPINA

Skupina autora Kosanovic Rajacic B, Sagud M, Pivac N i Begic D, sa Instituta Ruđer Bošković, Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (voditeljica kolegija Metodologija pisanja  stručnog i znanstvenog rada, prof. dr. sc. Nela Pivac) je objavila pregledni znanstveni rad pod naslovom Illuminating the way: the role of bright light therapy in the treatment of depression.

 

U ovom preglednom radu i ekspertnom mišljenju su prikazani najnoviji rezultati iz literature o djelovanju terapije jakim svjetlom (BLT) u liječenju depresije. Prikazana su znanstvena dostignuća i objave o BLT učincima  u depresiji, bipolarnom poremećaju, sezonalnoj depresiji i depresiji rezistentnoj na liječenje. Opisani su učinci BLT prema placebu te djelovanje BLT kao monoterapije ili u kombinaciji s drugim antidepresivnim strategijama u različitim vrstama depresije. Zaključeno je da je BLT terapija jednostavna, jeftina i ima dobru tolerabilnost, te se njezina upotreba treba istražiti u budućim studijama kako bi se definirali klinički i biološki prediktori BLT, specifični protokoli za liječenje i specifične populacije koje mogu imati koristi od BLT.

 

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.1080/14737175.2023.2273396

Bibliografski zapis rada:

Kosanovic Rajacic B, Sagud M, Pivac N, Begic D (2023) Illuminating the way: the role of bright light therapy in the treatment of depression. Expert Review of Neurotherapeutics, DOI: 10.1080/14737175.2023.2273396

Objavio: Ivica Zubić
Datum objave: 29.10.2023.
Oznake:
Preporuči:

Linkovi

&