ODRŽANO PREDAVANJE „PRIMJENA DIGITALNE FORENZIKE U VJEŠTAČENJIMA PROMETNIH NESREĆA“

„Za prometnu nesreću dovoljno je 1 do 3 sekunde nepažnje“ – naglasio je sudski vještak Robert Spudić na predavanju “Primjena digitalne forenzike u vještačenjima prometnih nesreća” koje je održano u organizaciji Rotary kluba Krapina, Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i Gradske knjižnice Krapina u utorak, 09. svibnja 2023.

Sve prisutne uvodno je pozdravio Nenad Sikirica, dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, koji je i aktualni predsjednik Rotary kluba Krapina.

-Služiti zajednici, to je zapravo zajednička misija i Rotary kluba Krapina i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i Gradske knjižnice Krapina. Mi danas počinjemo sa nizom događanja, predavanja i ostalih aktivnosti kojima želimo predstaviti teme za koje smatramo da su aktualne i bitne i obuhvaćaju različita područja od interesa šire društvene zajednice- istaknuo je dekan te poželio dobrodošlicu u Krapinu i članovima Rotary kluba iz Ptuja.

Predavanje i zanimljivu prezentaciju “Primjena digitalne forenzike u vještačenjima prometnih nesreća” održao je mr.sc. Robert Spudić, prodekan za nastavu VHZK, dugogodišnji sudski vještak za cestovni promet, te odgovorio i na nekoliko pitanja iz publike.

-Prosječni vozači, amateri, kao što smo svi mi, percipiraju 10 do 12 podražaja kad voze, kao na primjer pješake, semafore, prometne znakove, vozila u suprotnom smjeru, udarne rupe na kolniku… Kod pijanog vozača ili vozača koji je pod utjecajem droge samo 6 do 7 podražaja, ovisi o koncentraciji alkohola ili droga – između ostalog pojasnio je sudski vještak Spudić napomenuvši da se unatrag 20 godina puno toga promijenilo kod vještačenja obzirom na opremu automobila.

Također je naglasio da je kod raznih vještačenja, pogotovo kad su prevare osiguranja u pitanju, jako bitno rekonstruirati postupke vozača 5 do 6 sekundi kod same prometne nesreće, a da se prometna nesreća dogodi dovoljno je samo 1 do 3 sekunde nepažnje. Kod rekonstrukcije događaja, ako dođe do vještačenja, zaista je danas važna ta digitalna forenzika, a osim digitalne forenzike za točniju rekonstrukciju događaja veliku ulogu ima ljudski faktor (vještak) te procjena oštećenja samog vozila.  

KRATKA BIOGRAFIJA: Robert Spudić, rođen 1969. godine u Zagrebu, diplomirao 1995. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Na istom fakultetu 2005. magistrirao i stekao zvanje magistar znanosti iz područja tehničkih znanosti, polje tehnologija prometa i transporta, a  2006. upisao je i poslijediplomski doktorski studij na istom fakultetu. Dragovoljac je Domovinskog rata, cijeli radni staž proveo je u Oružanim snagama RH i to na mjestu voditelja Odsjeka i na mjestu načelnika Odjela za promet, dobio nekoliko visokih odlikovanja te u činu pukovnika otišao  u mirovinu. Od akademske 2008/2009 godine u funkciji vanjskog suradnika izvodi nastavu na Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina i na Veleučilištu Velika Gorica. Od 2019. zaposlenik je Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim znanstvenim časopisima. Ima 20 godišnje iskustvo u području logistike i organizacije upravljanja prometom i transportom, a i  stalni je sudski vještak za cestovni promet u Zagrebu preko 20 godina, član je Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja te mnogih drugih udruženje.  

Na samom kraju dr. sc. Mira Hercigonja – Szekeres, prof.v.š.,  pročelnica Zavoda za informatiku VHZK i Maja Vukina Bogović, ravnateljica Gradske knjižnice Krapina i akademska slikarica, najavile su slijedeće predavanje 31. svibnja ove godine i to o hrvatskom slikaru Otonu Ivekoviću, koji je rodom iz Klanjca.

Objavio: Ivica Zubić
Datum objave: 15.05.2023.
Oznake:
Preporuči:

Linkovi

&