Dekan VHZK Nenad Sikirica gostovao u emisiji „Oči u oči“ na RHZK

Nakon promocije sedme generacije prvostupnica i prvostupnika Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, na kojoj se tražilo mjesto više u Festivalskoj dvorani u Krapini, dekan Veleučilišta Nenad Sikirica gostovao na Radio Hrvatsko Zagorje Krapina.

 

U emisiji „Oči u oči“ dotaknuli su se puno tema, a na samom početku istaknute su promjene koje su se dogodile 2019. godina, kada je Veleučilište postalo javno i studenti mogu studirati bez plaćanja školarine, a istaknuto je ono što bi bilo nužno potrebno.

 

„Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina je osnovano s ciljem da maksimalno pomognemo povećanju broja visokoobrazovanih ljudi u Krapinsko-zagorskoj županiji. I sam naziv to govori. Imamo nešto studenata izvan županije, no problem je smještaj. Nema smještajnih kapaciteta i svake godine nam dio studenata odustane u trenutku kada se treba upisati, iako smo im bili prvi izbor. Rješenje je studentski dom. U posljednjih nekoliko godina otvoreni su studentski domovi u Virovitici, Vukovaru, Čakovcu, …. Budući imamo iznimno kvalitetnu srednju školu u Krapini, smatram da bi jedan studentski dom s pedesetak mjesta za studente i približno toliko za učenike bio dobro popunjen i dao novu dimenziju obrazovanju u Zagorju,“ – naglasio je u emisiji dekan Sikirica.  

Uvijek je važno istaknuti da je Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina potpisalo poseban sporazum o suradnji s Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci. Potpisom tog sporazuma studenti prometne logistike mogu odmah upisati nastavak studija na sveučilišnom diplomskom studiju na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, što im omogućuje dobivanje više kvalifikacije, ali i mogući nastavak obrazovanja na poslijediplomskom doktorskom studiju.

 

Znanstveno-istraživački i stručni rad samo je prošle akademske godine rezultirao brojnim objavama znanstvenih radova u kojima su vodeći autori ili koautori zaposlenici Veleučilišta. Zaposlenici i vanjski suradnici Veleučilišta objavili su preko 30 radova od kojih pet znanstvenih radova u prestižnim znanstvenim časopisima s visokim faktorom odjeka i citiranim u uglednim bazama znanstvenih časopisa Web of Science and Scopus. To je samo jedan mali dio vezan za znanstveno-istraživački rad.

Dekan je između ostalog istaknuo u emisiji i brojne partnere Veleučilišta među kojima su ugledna međunarodna i domaća sveučilišta: City University of New York, New York, NY, Sveučilište u Ruseu, Bugarska, Universidade de Aveiro, Aveiro, Portugal, Sveučilište u Žilini, Žilina, Slovačka, Metropolitan Univerzitet iz Beograda, Srbija.

Važno je i napomenuti da uz stalno podizanje kompetencija svih zaposlenika i vanjskih suradnika, Veleučilište je pokrenulo i brojne procese potpore akademskog napretka studenata. Tu svakako je važno istaknuti da je Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina postalo akademski član uglednog Kraljevskog instituta za navigaciju (The Royal Institute of Navigation) iz Londona, UK. Akademsko članstvo omogućuje zaposlenicima Veleučilišta izravan kontakt s uglednim britanskim i svjetskim stručnjacima, ali otvara mogućnost nagrađivanja najboljih studenata Veleučilišta članstvom i uglednoj svjetskoj akademskoj organizaciji, s preko 1800 članova u cijelom svijetu.

Galerija

Objavio: Ivica Zubić
Datum objave: 10.11.2022.
Oznake:
Preporuči:

Linkovi

&