POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI VHZK-a I POMORSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U RIJECI

U petak, 28. siječnja  2022. u Krapini  u prostorima Veleučilišta u 11.00 sati održana je svečanost potpisivanja Ugovora o suradnji između Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Ugovor o suradnji u ime Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina potpisao je dekan Nenad Sikirica, mag. ing. el., v. pred., dok je u ime Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci svoj potpis na Ugovor o suradnji stavio dekan prof. dr. sc. Alen Jugović.

U uvodnom izlaganju dekan Sikirica je istaknuo: „Imamo studij prometne logistike za koji je na neki način i prirodno da studenti nastave studirati na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Ulazni dio od prve tri godine smo prilagodili maksimalno tome da bude usklađeno s hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta, a nakon te 3 godine studenti će moći nastaviti studirati u Rijeci i to na sveučilišnom studiju. Studenti bez razlikovne godine, uz polaganje 3 ispita razlike, mogu ići na sveučilišni studij i nakon toga dalje ako budu željeli na doktorski studij. Veleučilište Hrvatsko zagorje je jedino takvo u Hrvatskoj koje je  uspjeli zadovoljiti kriterije Pomorskog fakulteta koji su u ovom trenutku prilično visoki. Dogovorili smo i da profesori iz sudjeluju kada se budu ta 3 ispita polagala, odnosno da se polažu pred profesorima Pomorskog fakulteta tako da i oni odmah provjere je li to dovoljno za daljnje školovanje, a na taj način omogućit ćemo studentima da se razlikovni ispiti odrade u Krapini, da studenti ne moraju putovati i da im time pomognemo. Tu zahvaljujemo Pomorskom fakultetu koji će nam izaći u susret.“

Dekan Jugović  je naglasio: „Pomorski fakultet jako je zadovoljan da ovim sporazumom će dobiti vaše studente, nadamo se, na našem fakultetu. To nije nešto da mi idemo samo vama ususret, mi tražimo kvalitetne studente i na taj način želimo dobiti bolju kvalitetu studiranja na Pomorskom fakultetu. Mi smo najstarija znanstveno-obrazovna ustanova na Sveučilištu u Rijeci i najznačajniji pomorski fakultet u cijeloj Hrvatskoj. Godišnje 50-60 stručnih projekata vrijednosti preko 6 do 7 milijuna kuna. Ponašamo se kao pravi poduzetnici, radimo na tržištu, granice nisu samo Hrvatska nego cijela Europa. Institucija smo s najvećim brojem europskih projekata na jednom fakultetu u Hrvatskoj. Razlog je razvijanje ljudi, poznavanje rada na projektima, menadžerstvo, a ne gomilanje jednog ili dva velika pa onda imamo 2,3 ljudi koji se razvijaju, a ostali stagniraju. Upravo je u tome i bila ideja ovog sporazuma, da se širimo, da ide prema novim krajevima, da tražimo nove kvalitetne i kompetentne studente.

U okviru sporazuma ugovorena je i  suradnja na znanstveno-istraživačkim, nastavnim i konzultantskim projektima i aktivnostima u područjima i disciplinama od zajedničkog interesa. Osim omogućavanja nastavka studiranja studentima prometne logistike, ako se ovakav model pokaže dobrim, intencija je proširivanje sporazuma i na druge studije Veleučilišta.

 

 

 

Objavio: Nenad Sikirica
Datum objave: 21.02.2022.
Oznake:
Preporuči:

Linkovi

&