VHZK PREDSTAVIO REZULTATE ISTRAŽIVANJA NA MEĐUNARODNOM SKUPU UN/MONGOLIA WORKSHOP ON APPLICATIONS OF GLOBAL NAVIGATION SATELLITE SYSTEMS

Potrebe korisnika satelitskog navigacijskog sustava, kao i razvoj sustava i usluga koje se zasnivaju na satelitskoj navigaciji te ograničenja satelitskih navigacijskih sustava svake godine su razmatrani na godišnjim skupovima (radionicama) o razvoju i primjenama Globalnih Navigacijskih Satelitskih Sustava (GNSS) koje Ured za pitanja vanjskog svemira Organizacije ujedinjenih naroda sa sjedištem u Beču, Austrija svake godine održava u drugoj zemlji svijeta. Republika Hrvatska organizirala je godišnju UN radionicu o GNSS-u 2013. godine u Baški, otok Krk, s materijalima dostupnim pomoću poveznice: https://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/psa/schedule/2013/workshop_croatia_gnss.html.

Ovogodišnji skup organizirala je Mongolija. UN/Mongolija Workshop on Applications of Global Navigation Satellite Systems održan je u hibridnom obliku u vremenu 25. - 29. listopada 2021. Materijale s izlaganja moguće je preuzeti putem sljedeće poveznice: https://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/psa/schedule/2021/2021-un-mongolia-workshop-on-global[1]navigation-satellite-systems_-presentations.html.

U sklopu međunarodne radionice održan je i ciljani seminar o zaštiti spektra, te detekciji i prevladavanju štetnih učinaka na satelitsku navigaciju, s materijalima dostupnim putem sljedeće poveznice: https://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/psa/schedule/2021/2021-un-mongolia-workshop[1]on-global-navigation-satellite-systems_-presentations.html.

Predavači na seminaru su bili ugledni stručnjaci u satelitskoj navigaciji – predstavnici operatora i međunarodnih organizacija koje uređuju rad i koriste satelitske navigacijske sustave.

Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina kontinuirano sudjeluje na UN-ovim godišnjim radionicama o primjenama satelitske navigacije, predstavljajući originalne rezultate vlastitih istraživanja doprinoseći tako učvršćenju satelitskih navigacijskih sustava kao temeljnih tehnologija suvremene ekonomije i društva te otvarajući prostor za suradnju sa svjetskim akademskim i industrijskim partnerima. Na ovogodišnjem skupu, u sekciji High Precision GNSS Positioning, zapaženo pozvano izlaganje pod naslovom A risk assessment of geomagnetic conditions impact on GPS positioning accuracy degradation in tropical regions using DST index održao je dekan VHZK Nenad Sikirica, v. pred. dana 26. listopada, nakon čega je odgovorio na pitanja sudionika. Materijal s izlaganja moguće je preuzeti putem poveznice: https://www.unoosa.org/documents/pdf/psa/gnss/Mongolia2021/4-14.pdf.

Dekan Sikirica ponoviti će predavanje zainteresiranim studentima, zaposlenicima i vanjskim suradnicima te zainteresiranoj javnosti, u sklopu programa VHZK upoznavanja studenata s najnovijim znanstvenim postignućima, kontinuiranog osposobljavanja i razvoja kapaciteta zaposlenika i vanjskih suradnika, razmjena informacija s lokalnom poslovnom zajednicom te suradnje s lokalnom zajednicom.

Poziv na predavanje s terminom predavanja biti će objavljen naknadno na internetskim stranicama VHZK.

Objavio: Nenad Sikirica
Datum objave: 27.10.2021.
Oznake:
Preporuči:

Linkovi

&