PROJEKT “PROVEDBA HKO U STRUČNIM STUDIJIMA RAČUNARSTVA” (2019-2022), UP.03.1.1.030063

Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina je partner na projektu “Provedba HKO u stručnim studijima računarstva” koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Nositelj projekta je Visoko učilište Algebra, zajedno s 11 partnera (Tehničko veleučilište u Zagrebu, Međimursko veleučilište u Čakovcu, Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici, Veleučilište u Bjelovaru, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split, Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira, Split, Hrvatska udruga poslodavaca, Visoka škola za informacijske tehnologije (VsiTE), Veleučilište Velika Gorica, Veleučilište Hrvatsko Zagorje Krapina).

Cilj projekta je dostići prosjek Europske unije od 3,7% udjela IT stručnjaka u radnoj snazi, te u što kraćem roku kroz obrazovanje generirati i zatim zaposliti dodatnih 6.000 IT-evaca.

Službena stranica projekta je: https://www.algebra.hr/visoko-uciliste/kampanje/hko-racunarstvo/

Sažetak projekta:

Prema analizama petogodišnjeg ciklusa reakreditacije visokih učilišta iz 2017. godine, studijski programi (SP) u velikom broju i dalje nemaju dovoljno kvalitetno definirane ishode učenja. Te analize ukazuju na potrebu daljnjih izmjena i dopuna SP i u području računarstva, temeljeno na konceptu ishoda učenja, zasnovanim na metodologiji HKO-a. Porastom izvoza IT usluga i softvera te potražnjom domaćih organizacija za digitalizacijom poslovanja, broj ukupno zaposlenih IT stručnjaka u svim granama gospodarstva porastao je na 52.000 (3.3% ukupne radne snage). Ponajveću skupinu poslodavaca za IT stručnjake čini ICT sektor u kojem se u proteklih deset godina otvorilo više od 6.200 novih radnih mjesta s zaposleno ukupno 33.000 ljudi  (Bisonde i HUP ICT).

Ciljne skupine ovog projekta čini 8 visokoobrazovnih ustanova koje provode SP u području računarstva na preddiplomskoj i diplomskoj razini, koji rezultiraju kvalifikacijama stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer računarstva i stručni specijalist inženjer računarstva, te 4 visokoobrazovne ustanove sa studijima koji rezultiraju kvalifikacijom – stručni prvostupnik inženjer informacijskih tehnologija, akreditirani također u znanstvenom području 2.09. Tehničke znanosti / Računarstvo.

Ukupna vrijednost projekta: 3.836.901,74 kn

Galerija

Objavio: Nenad Sikirica
Datum objave: 23.02.2020.
Oznake: projekt
Preporuči:

Linkovi

&